Surf med på den grønne beauty-bølge

Man siger, at op til 60% af de kemikalier, som kommer i kontakt med vores hud, optages i vores blodbaner og potentielt ophober sig i kroppen. Derfor er det ikke bare vigtigt for planeten, men også for vores kroppe, hvad der er i vores skønhedsprodukter. Det kan dog være svært at finde rundt i, hvad der er godt, og hvad der er skidt, så derfor kan du her blive lidt klogere på, hvordan vi alle sammen kan blive mere bevidste forbrugere.


Der findes ingen lovgivning for, hvornår man må kalde et produkt ”naturligt”, så selv hvis den samlede mængde af naturlige ingredienser ikke engang når op på 1%, så må producenten faktisk stadig godt kalde produktet naturligt. Det virker lidt som snyd, ikke? Heldigvis er der en masse kloge mennesker derude, som tjekker de mange produkter igennem og gør det lettere for os at finde frem til det reelt naturlige, økologiske eller allergivenlige produkt.


En af de nemmeste måder at kigge dit beauty-produkt efter i sømmene er ved at kigge nærmere på dets certificeringer. De fleste brands har arbejdet hårdt for at udvikle et produkt, som kan gøre sig fortjent til det pågældende certifikat, så de skilter ofte gerne med det – om ikke direkte på produktet, så i hvert fald på deres hjemmeside.


Herhjemme er nogle af de mest velkendte og brugte mærker eksempelvis Svanemærket, som gives til produkter, som vurderes til at være miljøvenlige igennem hele deres livscyklus. Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark er også udbredt, og kendetegner blandt andet produkter, som ikke indeholder allergifremkaldende parfumer.


Ude i den store verden findes der et hav af certificeringer, som det også er værd at holde øje med. Går du efter de rene, naturlige produkter, kan du eksempelvis kigge efter Natrue-certificeringen, som en lang række af Weledas produkter har. Dét garanterer, at produkterne er lavet af 100% naturlige ingredienser og aldrig er testet på dyr. Derudover lægger certificeringen også vægt på, i hvor høj grad produkterne er lavet med økologiske ingredienser og gennem miljøvenlige praksisser.


Går du hardcore efter de økologiske produkter, kan du kigge efter Soil Association eller EcoCerts certificeringer, som er din garanti for, at produktet overholder certificeringernes strenge krav for økologi. Mærkerne finder du blandt andet på mange af Green Peoples produkter, som i øvrigt skriver uden på deres emballage, hvor stor en procentdel af produktet, der kan klassificeres som økologisk.

Adaptogene urter dæmper stress og støtter immunforsvar

 Adaptogene urter er måske en del af svaret på vor tids store udfordring: Stress og udbrændthed. I stedet for at gribe efter en kop kaffe og en kanelsnegl for at hive sig op til dagens udfordringer, så er det måske bedre at ty til gammelkendt urtemedicin.


Nogen ruller med øjnene, når man siger urtemedicin. Kvaksalvere og plattenslagere, tænker de - "er der overhovedet nogen hård videnskab bag den slags?". Men ja, det er der. Mange urter er blevet grundigt undersøgt - bl.a. af russiske og kinesiske forskere, og deres helsegivende effekter er godt underbygget. Nogle af de mest potente urter, er de såkaldte adaptogener, der har en evne til at normalisere kroppens hormon- og immunsystem, der hænger nøje sammen med stress. De kan altså både fremme og hæmme funktioner i kroppen og skabe balance. Ofte har de også en anti-oxiderende effekt.


Læs mere om frie radikaler og antioxidanter her.

De adaptogene urter øger generelt kroppens modstand mod psykisk og fysisk stress samt udbrændthed og trætte binyrer, der ofte er resultatet af langvarig stress. Samtidig styrkes immunforsvaret.  Læs mere og de fysiologiske processer på sund-forskning.

Nogle af de mest powerfulde adaptogene urter:

Ginseng

 Der er flere forsøg, der viser, at man får mere strøm på batterierne, når man indtager ginseng-rod. Kroppen bliver også bedre til at finde tilbage til normaltilstand efter stresspåvirkning - dvs, at kortisolniveauet hurtigere stabiliseres, hvilket er godt for mange ting. Når kortisol og adrenalin pisker rundt i din krop, uanset om du er udsat for fysisk eller psykisk stress, så er det med til at øge inflammation og belaste immunforsvaret. Ginseng har efter sigende også en gavnlig virkning på vores hukommelse, fokus og klarhed.

Astragalus

Ligesom ginseng kommer astragalus fra Asien. Der er lavet en del dyreforsøg med roden fra denne urt, der støtter disse claims: effektiv antioxidant, anti-inflammatorisk, booster immunforsvar. Desuden, så er der kinesiske studier, som indikerer, at urten modvirker forsnævring af blodårerne som følge af aflejring af plak. Du kan bl.a. læse mere her på sund-forskning.


Hvad man med sikkerhed har bevist og derfor kan sige som producent af kosttilskud med Astragalus er, at det støtter immunforsvaret og øger fysisk og psykisk velbefindende.

Rosenrod

Asien har både ginseng, astragalus og shisandra, men i Norden har vi rosenrod, der også hedder Rhodiola Rosea, og ikke skal forveksles med almindelige haveroser. Virkningen af denne rod er dokumenteret af russiske forskere, og den har da også været brugt som folkemedicin i Sibirien gennem mange generationer. Rosenrod er af de fleste kendt for den energigivende effekt og indtages derfor bl.a. af sportsfolk for at øge præstationsevnen.


Rosenrod nedsætter mængden af binyrebarkhormonet kortisol i blodet, hvilket er med til at dæmpe følelsen af stress. Desuden hjælper Rosenrod cellerne i kroppen med at danne ny energi.