Toksikolog: Sådan forebygger du parfumeallergi

Er du klædt på til at tage stilling til, hvordan du bruger parfume i din hverdag? Hvis ikke, kan du blive lidt klogere ved at læse interviewet her med Toksikolog Ewa Daniel, fra Allergy Certified. Måske det får dig til at tænke over, hvordan og i hvilket omfang, du bruger parfume. Læs med her:

Hvor mange lider af parfumeallergi?

I Danmark lider 200.000 danskere svarende til 4 % af befolkningen af parfumeallergi. Parfumeallergi kan fremkaldes af naturlige duftstoffer (æteriske olier) såvel som syntetiske.

Er det stigende, faldende eller stabilt?

De 4 procent har været stabilt de sidste par år. Men meget tyder på, at de testmetoder, der anvendes i dag, ikke er gode nok. Derfor kan der være flere, der rent faktisk har parfumeallergi.

Derudover ser man, at folk er langt yngre, når de udvikler allergi. Tidligere var der ofte tale om kvinder omkring 70, der fik parfumeallergi. I dag ser vi, at selv børn udvikler allergien. Og det er både drenge og piger.

Hvorfor tror du, at man ser den udvikling?

Det skyldes, at parfume anvendes i flere og flere produkter. Nogle gange også i produkter, hvor vi ikke er opmærksomme på parfume som fx tandpasta, mascara, nyt tøj og lign. Hvis man i løbet af en dag bruger 10-14 forskellige produkter, der alle indeholder lidt parfume, så kan den samlede koncentration af parfume, som vi udsættes for i løbet af en dag godt være høj.

Kan man vide, om man er i højrisikogruppen for at udvikle parfumeallergi?

Parfumeallergi er en allergi, som alle kan udvikle. Det er modsat andre allergier ikke noget, man arver den fra sine forældre. Risikoen afhænger af hvor meget parfume du udsættes for. Jo mere parfume – jo større risiko

Hvad kan man gøre for at undgå parfumeallergi?

Parfumeallergi udvikles ved direkte hudkontakt. Hvis du gerne vil dufte af parfume, men samtidig forebygge allergi, kan du sprøjte parfumen uden på tøjet. Hvis du har langt hår, kan du også bruge parfume i dit hår. Derudover ved vi, at jo længere hudkontakt – jo større risiko. Derfor er det altid bedre, at det er produkter såsom sæbe og shampoo, der vaskes af igen, som indeholder parfume end de produkter, der bliver på huden såsom creme, og bodylotion.

Mit bedste råd i forhold til forebyggelse er at undgå parfume i din deodorant, da parfumeallergi typisk starter under armene, hvor huden er tynd og sart.

Ewa Daniél er toksikolog hos Allergy Certified.
AllergyCertified er den internationale allergiorganisation grundlagt i Danmark i 2015. Produkter, der bærer AllergyCertifieds logo, er uden kendte allergene stoffer, og du er derfor sikret minimal risiko for at udvikle allergi.

Honeygreen anbefaler...

Hvis du vil forebygge parfumeallergi eller ikke kan tåle parfume, anbefaler Honeygreen plejeserien: Sensitive skin solution af Green People og plejeserien af Squalan, som er parfumefri.